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Environmental perceptions and resource use in rural communities of the Peruvian Amazon (Iquitos and vicinity, Maynas Province)

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Swierk, L., and S. R. Madigosky. 2014. Environmental perceptions and resource use in rural communities of the Peruvian Amazon (Iquitos and vicinity, Maynas Province). Tropical Conservation Science 7:382–402.

Abstract:

Individuals living in rural communities in tropical forests rely heavily on subsistence extraction of resources, and usually have strong ties to their local environment. In the Peruvian Amazon, patterns of resource extraction are of particular interest because the potential for human population growth is high, and international efforts to conserve biodiversity in this region are widespread. A survey was conducted to examine how residents of rural communities surrounding Iquitos, Peru use their local environment to procure household items (four food types, building materials, and firewood) with respect to age, gender, and level of education. Local perceptions of the environment and environmental resources were also documented. A second independent survey examined subsistence fishing practices in this region, with particular focus given to perceptions of fishery abundance and future stability. A follow-up market survey was subsequently undertaken in Iquitos to determine how fishing practices may influence the sustainability of the fishery. Results reveal that rural communities in the Iquitos region rely heavily on the local environment for their household needs, and the local environment is highly valued by residents of rural communities. Both governmental and self-regulation of natural resource use are generally viewed favorably. Although residents have mixed perceptions regarding what constitutes over-use of resources, rural community members strongly desire to implement sustainable practices to ensure that natural products will continue to be available in the future. Additionally, these results suggest that the fishery surrounding Iquitos may be experiencing overharvesting pressures that are reducing numbers and size cohorts of desirable fish species.

Resumen:

Los residentes de comunidades rurales en regiones de bosques tropicales dependen, en su mayoría, de los recursos que pueden obtener de su alrededor. El estudio de los patrones de extracción de recursos naturales en la región peruana del Amazonas es de particular interés pues el potencial para el aumento poblacional es alto, mientras que en paralelo, los esfuerzos internacionales para la conservación de la biodiversidad se expanden. Una encuesta fue diseñada para examinar cómo los residentes de las comunidades rurales en Iquitos, Perú utilizan su entorno local para adquirir objetos de uso diario (cuatro tipos de comida, materiales de construcción y leña), tomando en consideración la edad, el género y el nivel de educación de los encuestados. También se documentaron las opiniones de los encuestados con respecto al ambiente y los recursos naturales. Una segunda encuesta independiente examinó cuán sustentables son las prácticas de pesca, enfocada particularmente en las opiniones de los locales acerca la abundancia de peces y estabilidad futura de sus prácticas. Una encuesta de seguimiento se condujo en Iquitos para determinar cómo las prácticas de pesca de los locales pueden influenciar la sustentabilidad de la pesca en la región. Los resultados demuestran que las comunidades rurales en Iquitos dependen grandemente en los recursos naturales locales para su sustento, y que en general, el mantenimiento y permanencia del medio ambiente local es de gran valor para los residentes. En general, los residentes consideran que regulaciones tanto personales como gubernamentales son apropiadas. A pesar de las diferencias en opiniones acerca del abuso de recursos naturales, los miembros de estas comunidades rurales demuestran un alto interés en la implementación de prácticas sustentables, de manera que los recursos naturales disponibles al presente continúen disponibles en un futuro. Además, estos resultados sugieren que las prácticas de alta cosecha de peces en las regiones cercanas a Iquitos están reduciendo el número y tamaño de especies de peces disponibles.

Keywords: environmental perception, fishery, Peruvian Amazon, sustainable extraction

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